Paardrijden in de zwangerschap

Wanneer je met enige regelmaat wetenschappelijke onderzoeken leest moet het je al wel zijn opgevallen. Er zijn maar heel weinig onderzoeken gericht op sportende vrouwen. In de paardensport zien we wel weer iets meer onderzoeken op vrouwen gericht, maar dat komt omdat er minder mannen zijn die paardrijden. Onderzoek over ruiters met een zwangerschap is helemaal schaars. Dit terwijl (top)sport best veel invloed kan hebben op je zwangerschap. Meer weten over paardrijden in je zwangerschap? Lees dan snel verder!

In dit artikel gaan we niet in op bekkenklachten in het paardrijden, dit onderwerp verdient een eigen artikel. Houd onze sociale media in de gaten voor de nieuwste artikelen!

Fysiologie van paardrijden in de zwangerschap

Op het moment dat je zwanger bent moet je lichaam zich opeens enorm gaan aanpassen. Met name op het gebied van je cardiovasculaire en respiratoire systeem moeten er opeens grote aanpassingen gedaan worden.

Op het moment dat je zwanger bent, past je lichaam zich aan. Er wordt een grotere abdominale druk ontwikkeld, je voor-achterwaartse diameter van de thorax vergroot (5 centimeter) en je hart verdraaid iets.

Respiratoire aanpassingen in de zwangerschap

Na 12 weken neet het ademminuut volume en je teugvolume toe, waardoor je sneller gaat ademhalen en de frequentie tot wel 15% omhoog kan gaan. We zien dat de totale longcapaciteit in de zwangerschap iets afneemt, evenals de vitale capaciteit en dat je zelfs sneller kunt desatureren in je zwangerschap. Wist je dat meer dan de helft van de zwangeren ergens in de zwangerschap last heeft van benauwdheid?

Cardiovasculaire aanpassingen in de zwangerschap 

Door de ontwikkeling van zowel het kind als de moeder neemt door de tijd heen de belasting op het cardiovasculaire systeem toe. De vaatweerstand en bloeddruk veranderen en het relatieve Hb kan afnemen. Bij een aantal van de zwangeren zie je zwangerschapsdiabetes, een hoge bloeddruk of andere cardiovasculaire problemen ontstaan.

Ook de hartfrequentie neemt toe met gemiddeld 15 tot 20 slagen per minuut. Tel daarbij op dat de ademfrequentie toeneemt en het is logisch dat je in je zwangerschap benauwdheidsklachten gaat ervaren. Bij het paardrijden in de zwangerschap is het van belang dat je luistert naar wat je lijf aangeeft. Ga dus niet over je grenzen heen en luister naar wat je lijf aangeeft.

Herstellen van het cardiovasculaire en respiratoire systeem een zwangerschap

Respiratoire en pulmonale effecten normaliseren vrij snel. De alveolaire ventilatie is bij de meeste vrouwen na 4 weken weer genormaliseerd en het totale bloedvolume is meestal 6 weken na de bevalling weer genormaliseerd. 

In de webinar achter je profiel legt gynaecoloog Friso Delemarre meer uit over de fysiologische veranderingen in een zwangerschap.

Wat weten we van zwangerschap bij sporters?

Niet elke vrouw zal tot het einde van haar zwangerschap door blijven sporten en zeker niet op intensief niveau. We willen je adviseren bij twijfel altijd door te sturen naar de huisarts, zodat deze je kan verwijzen naar een gynaecoloog met kennis van sporten of naar een sportarts met kennis van de zwangerschap. We hebben hieronder wel een aantal adviezen op een rijtje gezet, welke wetenschappelijk onderbouwd zijn. Zo blijft paardrijden in je zwangerschap ook nog een beetje leuk!

Zwangere ruiter te paard afbeelding ten behoeve van artikel van zorgnetwerk voor ruiters
Ilonca Mos-Bolier met haar Groninger paard Egbert nog tot 3 dagen voor haar bevalling en tot 24 weken zelfs wedstrijden!

Adviezen over paardrijden in je zwangerschap

  • Doorgaan met de trainingen op 70% van de intensiteit (tot maximaal 90%) lijkt veilig vanuit wetenschappelijk onderzoek
  • Uit onderzoek komt naar voren dat het minimaal 3 maanden voorafgaand aan een zwangerschap cardio trainen op submaximaal (80% van de maximale hartslag) zorgt voor een kleinere kans op cardiovasculaire problematiek
  • Training en leefstijlaanpassingen 3 maanden voorafgaand aan de zwangerschap zorgen voor betere uitkomsten van de zwangerschap
  • Een zwangerschap kun je het beste multidisciplinair aanpakken, dus niet alleen werken met een ruitervitaal coach of alleen met een bekkenfysiotherapeut maar juist samen. Hoe meer en hoe beter de samenwerking, hoe beter dit is voor de zwangere in kwestie
  • Er wordt geadviseerd om 6 weken na de bevalling een bekkenbodemcheck te doen door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Voor de 6 weken mag je niet beginnen met paardrijden. 
  • In ons netwerk hebben we gespecialiseerde (bekken)fysiotherapeuten die veel verstand hebben van de zwangerschap en het herstelproces erna. 
Zwangere ruiter te paard afbeelding ten behoeve van artikel van zorgnetwerk voor ruiters
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.