Ruiterfitness is fitness speciaal voor ruiters om fitter te worden. Door te trainen naast je paard werk je aan je eigen rechtgerichtheid. Hoe beter je op je paard zit, hoe beter je je hulpen kunt doorgeven. Hierdoor belast je je paard minder en is de kans op een blessure (bij jou en bij je paard) kleiner. Ruiterfysiotherapeute Sophie Delemarre van Fysio in Stiphout | Delemarre Hippische Zorg geeft uitleg!

Moet ik sportief zijn om aan ruiterfitness te doen?

Het antwoord hierop is eenvoudig; ‘Nee. Je hoeft niet sportief te zijn voor ruiterfitness’. Sterker nog, juist voor de minder fitte ruiter is het belangrijk om te werken aan ruiterfitheid! Het is voldoende als je aan jezelf wilt werken om zo je paard beter te maken. Het is niet de bedoeling dat je dagen spierpijn hebt na het trainen, het gaat er juist om dat je leer om de spieren die kunnen zorgen voor blessures zo veel mogelijk optimaliseert. Vitaliteit is van groot belang voor ruiters!

Ruiterfitness is een breed begrip en betekent niet meteen dat je jezelf in de sportschool moet gaan uitsloven om sterker te worden. Sterker nog, je kunt ook een paar minuten per dag oefeningen doen die voor jouw lichaam goed zijn om je lichaam sterker en beter in balans te krijgen!

Hoe train je ruiterfitheid?

Door te trainen naast je paard werk je aan je eigen rechtgerichtheid. Hoe beter je op je paard zit, hoe beter je je hulpen kunt doorgeven. Hierdoor belast je je paard minder en is de kans op een blessure (bij jou en bij je paard) kleiner. Er is niet één antwoord op ‘welke ruiterfitness moet ik doen’ helaas. Elk lichaam is anders. Als jij al heel sterk bent van jezelf, dan hoef je echt niet extra kracht te trainen. Dan kan het juist zinvol zijn om oefeningen te doen vanuit de yoga waarbij je ontspant en meer mobiliteit (lenigheid) ontwikkelt. Wil je wel echt gericht gaan trainen dan kun je eens kijken wie van onze deelnemers bij jou in de regio ruiterfitheidstraining aanbiedt. Dit kan individueel of in groepsverband.

Trainen naast je paard helpt jou om als ruiter beter op je paard te zitten.

Een groot aantal van onze zorgprofessionals biedt groepstrainingen voor ruiterfitness aan. Vaak duren deze ruiterfitnessgroepen een uur. Er wordt gestart met een warming-up en daarna wordt overgegaan op ruiterspecifieke oefeningen. Hierbij is ruimte om te werken aan reactievermogen, (romp-)balans en krachtoefeningen. Aan het einde van het uur is ruimte voor rekoefeningen en een cooling down.

Door te trainen naast je paard wordt je fitter en meer in balans. Hoe beter jij in je lijf zit, hoe beter je hulpen kunt overbrengen naar je paard. Op het moment dat je fysiek minder sterk bent krijg je als ruiter sneller pijnklachten of overbelastingsblessures. Ruiterfitness kan helpen om fysiek fitter te worden. Je kunt erkende ruiterfitness instructeurs en ruitervitaal coaches vinden op de zorgzoeker van het ZorgNetwerk Voor Ruiters.

Hoe kies ik een ruiterfitness instructeur?

Het kiezen van een ruiterfitness instructeur is best lastig. Soms heb je weinig keuze en zit er maar een persoon bij jou in de buurt. Dan hoef je zelf niet de keuze te maken. Maar er zijn ook gebieden in Nederland waar relatief veel ruiterfitness lessen gegeven worden door verschillende instructeurs. Het kiezen van de juiste persoon voor jou is vooral een persoonlijke keus. We hebben hieronder wat tips op een rijtje gezet:

  • Neem de tijd om de website van de ruitervitaal coach/ruiterfitness trainer door te nemen. Beslis voor jezelf of deze persoon aansluit bij jouw visie op de paardensport en of je kunt terugvinden wat de achtergrond is qua opleiding.
  • Controleer of de ruiterfitness instructeur in kwestie is aangesloten bij het ZorgNetwerk Voor Ruiters. Stichting ZNVR heeft kwaliteitseisen waar ruitervitaal coaches aan moeten voldoen. Hierin zijn wij uniek in Nederland.
  • Neem een proefles. Meestal kun je een proefles ruiterfitness doen tegen gereduceerd tarief of soms zelfs gratis.
  • Vraag eens rond op stal en lees de recensies. Op basis van wat anderen vertellen kun je soms heel veel informatie vergaren!
  • Ga uit van je eigen gevoel. Soms heb je een klik met iemand en soms heb je dat niet. Het kan erg lastig zijn om een traject aan te gaan met iemand waar je jezelf niet goed bij voelt, dus doe dat vooral niet als je twijfelt! Er zijn genoeg mensen die ruiterfitheidstrainingen aanbieden, dus ga vooral uit van wat fijn voelt.
Groepstraining ruiterfitness
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in: