De galop verbeteren, hoe doe je dat?

Wanneer je leert paardrijden begin je vaak aan de longe in stap, gevolgd door de draf. De galop leer je vaak als laatste aan. Er zijn veel ruiters die moeite hebben met de galop en die hun galop zouden willen verbeteren. De meeste paarden zijn niet geboren met een perfecte galop en nog veel meer ruiters weten eigelijk niet zo heel goed wat ze in de galop moeten doen.

Wat kan er misgaan met de galop?

De galop is de snelste gang van het paard. Hoe sneller je voortbeweegt, hoe meer momentum je hebt bij het vallen. Het is aannemelijk dat om deze reden de galop een groter risico is op een (ernstigere) blessure dan bijvoorbeeld in de stap. Daarnaast is het zo dat de galop een drietakt beweging is. Dit betekent dat het paard het volledige lichaamsgewicht moet voortstuwen met het buitenste achterbeen tijdens de afzet. Je paard moet dan ook sterk genoeg zijn in de achterbenen om een goede galopsprong te maken.

Omdat er veel ruiters zijn die de galop spannend vinden, zien we ook dat paarden soms iets te enthousiast worden van de galop. Op manegelessen zie je regelmatig een groep paarden galopperen met een paar stappende ruiters in het midden, omdat ze het niet vertrouwd genoeg vinden. Eigenlijk is dat zonde! Wanneer een galop goed wordt uitgevoerd, kan dit juist zorgen voor een sterker achterbeen van het paard. Het is dus niet iets wat je uit je training weg zou moeten.

De galop verbeteren

Je kunt de galop verbeteren door te werken aan je paard, aan jezelf of aan jullie als combinatie. Wanneer jij als ruiter de galop spannend vind, niet lekker kan doorzitten of moeite hebt met de beweging in de galop dan is het een goed idee om niet alleen maar als combinatie trainen. Hoe meer je afwisseling biedt in je training, hoe sneller je paard (en jij) hier profijt bij hebben.

Het belangrijkste wat jij als ruiter kunt doen is zorgen dat je zelf fysiek fit genoeg bent om je paard niet in de weg te zitten. Maar wat kan jij als ruiter doen om je paard te helpen?

Tips voor de ruiter om de galop te verbeteren

Probleem bij de ruiterOplossing om de galop te verbeteren
Scheefzitten door asymmetrie. Doordat je zwakker bent aan één zijde van je lichaam, of juist een spierverkorting hebt, kan je asymmetrisch worden. Een paard moet op twee handen goed kunnen lopen om zelf geen blessures op te lopen, dus het is ontzettend belangrijk om hier als ruiter mee aan de slag te gaan.

Verbteren van scheerzitten op het paard kun je doen door bijvoorbeeld verkorte spieren op te rekken of verzwakte spieren op te trainen. Een ruitervitaal coach kan je hierbij helpen. Bij een blessure kun je ook asymmetrisch raken. Heb je een blessure (gehad)? Neem dan eens contact op met een hippisch oefentherapeut of een ruiterfysiotherapeut! Je vindt in ruiters gespecialiseerde professionals bij ons op de zorgzoeker.
Angst of mentale spanningAngst is geen makkelijke emotie om mee om te gaan. Bij angst en/of spanning gaat je hartfrequentie omhoog en neemt je spierspanning toe. Met deze lichaamssignalen geef je je paard (onbewust) het signaal dat er iets aan de hand is.
Afhankelijk van de ernst van jouw angst of mentale spanning is het soms al genoeg om bewust te zijn van je lichaamssignalen aan je paard. Door middel van gerichte ademhalingsoefeningen kan je lijf ontspannen en kun je soms hiermee al veel winst halen. Wanneer er echt sprake is van onderliggende problematiek kun je het beste langs de huisarts. De huisarts schat in of je naar de POH of naar een psycholoog kunt gaan om aan de slag te gaan met de onzekerheid die je ervaart in het paardrijden
Te weinig variatie in de trainingEr wordt veel gevraagd van de achterbenen van je paard tijdens de galop. De galop is voor veel paarden met minder sterke achterbenen een lastige gang. Het werken met balkjes, werken aan doorzitten in de draf of een specifieke houding- en zitles zoals Centered Riding of de Franklin Methode kan hierbij helpen. Twijfel je wat jij nodig hebt? Overleg dan eens met je instructeur!
Tips voor de ruiter om de galop te verbeteren

Werken aan de hand om de galop te verbeteren

Jezelf trainen zonder direct op je paard te stappen maakt jou een betere ruiter. Maar andersom geldt dit ook. Door je paard te trainen vanaf de grond kun je ook je paard verbeteren. Vaak wordt dit alleen maar gedaan als je zelf een flinke blessure hebt, maar eigenlijk zou grondwerk standaard onderdeel moeten zijn van je wekelijkse training.

Met behulp van dressuurmatig grondwerk kun je het paard leren beter de achterhand onder de massa te zetten bijvoorbeeld. Maar je kunt hierdoor ook werken aan symmetrie, luisteren naar subtiele hulpen en werken aan je connectie met het paard.

Wie kan mij helpen mijn galop te verbeteren?

Een goede instructeur kan je helpen met het zoeken naar wat jij en je paard nodig hebben om tot betere prestaties te komen. Soms zal je instructeur aangeven dat het een kwestie is van meer of intensiever trainen, maar een écht goede instructeur zal je ook doorsturen als het nodig is. Bij blessures kun je het beste een fysio- of oefentherapeut met kennis van paardrijden inschakelen, terwijl je bij een kleine scheefheid misschien al voldoende hebt aan een ruitervitaal coach.

Afbeelding van paard in galop langs het strand met zon op de achtergrond
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.