Paardrijden na een Keizersnede: Hoe een Bekkenfysiotherapeut kan Helpen bij het Herstel
Na een keizersnede heb je vaak een langere hersteltijd dan na een natuurlijke (vaginale) bevalling. Dit kan uitdagend zijn voor vrouwen die snel weer actief willen zijn, zoals ruiters die graag hun paard weer willen trainen. Het is niet zo vanzelfsprekend dat je er zomaar weer zonder klachten op kunt klimmen. Paardrijden vraagt namelijk veel […]
Positieve gezondheid
Onze stichting heeft als doel om een herkenbare positie te krijgen binnen de ruitersport. Door middel van het delen van kennis, begeleiden van ruiters, netwerken en doen van onderzoek willen we de paardensport verbeteren. Het doel is om verder te kijken dan de eigen expertise, en juist te kijken naar welke overlap er is bij behandelen en begeleiden van ruiters tussen verschillende disciplines. Positieve Gezondheid is een van de methodes waar wij graag gebruik van maken!
Meetinstrumenten
Nog voordat je de deur uit bent bij de dierenarts krijg je al een mail binnen. “Kunt u ons een beoordeling geven over hoe u de behandeling van uw paard vond?”. Mensen worden soms een beetje ‘meetmoe’ van dit soort praktijken. Ondanks dat meetinstrumenten heel zinvol kunnen zijn, kan het soms ook onzin zijn. Benieuwd wanneer jij er wél iets aan hebt? Lees dan dit artikel
Doorrijplekken tijdens het paardrijden
Bij elke activiteit waar je langere tijd druk hebt op de huid kun je doorrijplekken krijgen. Dit is niet anders bij het paardrijden. Dit gebeurt ook bij sporten als wielrennen, roeien en turnen. Maar waar je bij het roeien handschoenen kunt dragen en bij het wielrennen een sexy broekje aan kunt doen, is paardrijden lastiger. Wanneer je doorrijplekken tijdens het paardrijden krijgt, kun je niet zomaar een wielrenbroek aantrekken omdat je dan minder goed je hulpen aan je paard kunt doorgeven.
De galop verbeteren, hoe doe je dat?
Wanneer je leert paardrijden begin je vaak aan de longe in stap, gevolgd door de draf. De galop leer je vaak als laatste aan. Er zijn veel ruiters die moeite hebben met de galop en die hun galop zouden willen verbeteren. Meer weten? Lees dan verder!
Houding- en zitles
Ontspannen op je paard begint door leren goed te zitten en te voelen waar je zitbeenknobbels (zitbotjes) zich bevinden. Als je rechtdoor rijdt, dan wil je je zitbeenknobbels allebei evenveel in je zadel voelen drukken. Als je in balans in het zadel zit, dan probeer je jezelf lang te maken en rustig te ademen.
Ademtherapie voor Ruiters
Herken jij je hierin? Je voelt je gejaagd, houdt je adem in tijdens het paardrijden, ervaart spanning of hebt het idee niet helemaal lekker in je lijf te zitten. Ademhalingstherapie, ademwerk of ademtherapie is een behandelmethode die zich richt op goed en bewust ademhalen.
Western rijden
Binnen de paardensport heb je verschillende disciplines. In dit artikel gaan we in op western rijden. Er zijn beduidend minder stallen waar je western kunt leren rijden dan stallen waar je dressuur kunt aanleren. Benieuwd naar de western sport? Lees dan verder!
Oververhitting tijdens paardrijden
Het warme weer komt er weer aan. Het wordt weer tijd voor korte broeken, teenslippers en zomerjurkjes. Maar tijdens het paardrijden kun je natuurlijk geen leuke zomerjurk aan! Maar ook voor je paard is het warm. Voor zowel jou als als je paard is het van belang om oververhitting tijdens paardrijden te voorkomen. Je kunt namelijk zelf al een hoop doen om ervoor te zorgen dat je niet ziek wordt van de hitte.
Onzekerheid bij ruiters
Onzekerheid is iets waar veel ruiters mee te maken krijgen. Het is makkelijk te denken dat onzekerheid een onderdeel is van jouw persoonlijkheid, maar het ligt wat complexer dan dat. In deze gastblog van Anne Loosveld (Sportpsycholoog) wordt ingegaan op onzekeheid bij ruiters.