Heb jij last van doorrijplekken tijdens het paardrijden?
Bij elke activiteit waar je langere tijd druk hebt op de huid kun je doorrijplekken krijgen. Dit is niet anders bij het paardrijden. Dit gebeurt ook bij sporten als wielrennen, roeien en turnen. Maar waar je bij het roeien handschoenen kunt dragen en bij het wielrennen een sexy broekje aan kunt doen, is paardrijden lastiger. Wanneer je doorrijplekken tijdens het paardrijden krijgt, kun je niet zomaar een wielrenbroek aantrekken omdat je dan minder goed je hulpen aan je paard kunt doorgeven.
Wat gaat er mis met de huid als je doorrijplekken krijgt?
Het officiĆ«le medische woord voor ‘doorrijplekken’ is decubitus. Doorrijplekken of decubitus heb je in 4 verschillende gradaties.
- Graad I: niet wegdrukbare roodheid
- Graad II: blaar of ontvelling
- Graad III: gehele huid tot in subcutis (schade aan de huid)
- Graad IV: onderliggende structuren zijn aangedaan, verkleuringen zijn donker en/of zwart
De meeste ruiters stoppen als ze doorrijplekken tijdens het paardrijden krijgen op tijd, waardoor echte schade vaak overkomen wordt. Maar bij ruiters die een veldtocht van een aantal dagen maken, of ruiters die meerdere paarden op een dag rijden kunnen soms wel blaren krijgen.
Waar kun je doorrijplekken krijgen?
Overal waar je huid druk heeft of waar schuring is kun je drukplekken krijgen. Wanneer je in je spijkerbroek gaat rijden bijvoorbeeld, dan kan het best zijn dat je ‘je billen stukrijdt’ tijdens het paardrijden. Maar ook wanneer je geen fijne sportbh draagt of wanneer je stugge handschoenen draagt. Maar ook de (pas)vorm van je zadel heeft invloed.
Voorkomen van een doorrijplek tijdens het paardrijden
We hebben hieronder wat tips op een rij gezet om doorrijplekken tijdens het rijden te voorkomen.
- Zorg voor een goed harnachement. Denk aan een passend zadel, soepele teugels en eventueel een bontje onder je achterwerk
- Zorg voor zitvlees. Hierbij bedoelen we niet een speklaagje, maar juist spieren. Als je meer spiermassa op je achterwerk hebt, ontstaat er minder druk.
- Zorg dat je mobiel bent in je heupen. Als je geen soepele heupen hebt, kun je niet goed meebewegen met je paard en ontstaat er sneller druk omdat je jezelf kunt gaan vastzetten,
- Probeer als je meerdere paarden rijd tussendoor ook even iets anders te doen. Afwisselen is ontzettend belangrijk!
- Blijf niet doorrijden met pijn! Hoe lastig ook, soms kun je beter een dag rust nemen dan doorgaan als je huid aan het beschadigen is.
- Laat eens kijken naar je houding en zit. Wanneer je moeite hebt met bijvoorbeeld doorzitten ontstaat er sneller wrijving.