Dressuurmatig Grondwerk

Er zijn eindeloos veel manieren om met je paard te werken en te gymnastiseren. Een variatie in grondwerk die steeds meer populariteit kweekt is het dressuurmatig grondwerk. Hiermee maak je het paard onbelast sterker en rechter. In deze blog neemt Ceras Kramer je mee in de beginselen van dressuurmatig grondwerk en laten we zien hoe jij kan beginnen. 

Wat is dressuurmatig grondwerk?

Grondwerken is een vorm van training waarbij de communicatie tussen jou en je paard centraal staat. In dit artikel gaan we in op dressuurmatig grondwerk, omdat je hiermee je paard kunt trainen zonder er zelf op te zitten. Ideaal als je paard of jij net aan het herstellen is van een blessure of ter afwisseling van het rijden!

We noemen dressuurmatig grondwerk ook wel eens ‘werken aan de hand’. Het doel van dressuurmatig grondwerk is het gymnastiseren van je paard, terwijl je er zelf naast loopt. Het is een ideale manier van trainen bij revalidatie trajecten, voor jonge paarden of als ondersteuning naast de trainingen onder het zadel. Dressuurmatig grondwerk kan op twee verschillende manieren. Je kan zelf achterwaarts lopen voor het paard waarbij je meer overzicht hebt óf vooruit lopen naast de schouder.

Het grootste voordeel van het werken aan de hand is dat je het paard sterker, rechter en meer in balans kan krijgen zonder de extra belasting van de ruiter. Wat we vaak in de praktijk merken is dat het paard makkelijker de oefeningen doorloopt en meer spieropbouw krijgt. Daarnaast is het iets wat jij als ruiter echt samen met je paard doet waardoor je zal merken dat de samenwerking en communicatie op alle vlakken verbetert.

Voordelen van dressuurmatig grondwerk voor ruiter en paard

Er zitten diverse voordelen aan het trainen met behulp van grondwerk. Deze voordelen gelden niet alleen voor je paard, maar ook voor jezelf. Naast dat je paard meer in balans komt, train je zelf ook op conditie, balans en op kracht. Als je op deze manier traint met het paard, werk je altijd aan afwisselend de linker- en de rechterkant. Beide kanten op heb je zelf een andere rotatie in de romp en een andere arm/hand positie. Zodra mensen starten met de training op deze manier is het links/rechts verschil echt iets wat opvalt. Door als ruiter op deze manier zal je merken dat de symmetrie van het paard steeds beter wordt en dit ook terugkomt in het rijden. 

Voordelen van dressuurmatig grondwerk

  • Je paard komt meer in balans door dressuurmatig grondwerk
  • Je kunt als ruiter goed zien wat er in het lichaam van je paard gebeurt als je naast de grond staat
  • Je ontwikkelt een betere band met je paard
  • Je kunt oefeningen die je zelf nog niet helemaal beheerst intrainen bij je paard, zonder verwarrende hulpen te geven
  • Je wordt als ruiter sterker en symmetrischer doordat je van beide kanten aan het werk bent met je paard
  • Aanleren van (nieuwe) dressuuroefeningen

Er zijn ontzettend veel manieren om te starten met dressuurmatig grondwerk. Je kunt teugelhulpen aanleren bij jonge paarden, diverse oefeningen uit de dressuur met je paard doornemen en samen werken aan het herkennen en opvolgen van stemhulpen.

Trainen met je paard naast het paard helpt jou om je paard te verbeteren.

Starten met dressuurmatig grondwerk

Wanneer je nog geen ervaring hebt met dressuurmatig grondwerk kan het fijn zijn om te starten met een instructeur die met jou de basisprincipes doorneemt. Binnen het dressuurmatig grondwerk zijn er veel verschillende stromingen waarvan de meeste onder te verdelen zijn bij de academische rijkunst of de klassieke dressuur. Via paardeninstructie.nl kan je instructeurs vinden bij jou in de buurt en filteren op grondwerk/werken aan de hand.  

Bij het zoeken naar een instructeur is het belangrijkste om te zoeken naar iemand die zich heeft verdiept in de biomechanica van het paard en voldoende kennis en ervaring heeft om het paard en jou goed te begeleiden. 

Ceras heeft ook een blog geschreven naar aanleiding van haar afstudeeronderzoek over de Franklin Methode Equestrian, wil je hier meer over weten? Lees dan deze blog!

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.