De uitspraak “Meten is Weten” is een veelgebruikte in de zorg. Als je naar de fysiotherapeut gaat bijvoorbeeld, dan krijg je gegarandeerd een keer de vraag: “Hoe veel pijn heb je op een schaal van 0 tot 10”? Maar ook bij trainingen en bij wedstrijden wordt er steeds meer gebruikgemaakt van meten. Dit gebeurt met meetinstrumenten. Meten van prestaties is een manier om vast te stellen of je vooruit gaat of juist niet. Dit kan door middel van vragenlijsten of testen.

Soorten meetinstrumenten

Er zijn ontelbaar veel verschillende manieren om te meten hoe het gaat met je fysieke prestatie. Een meetinstrument is een hulpmiddel om inzicht te krijgen in dat wat je wilt meten. Wil je de stokmaat van een paard weten, dan is de stok met de centimeters die je gebruikt het meetinstrument. Zo is ook een weegschaal een meetinstrument, of een waterpas. Bij een springwedstrijd gebruiken ze een stopwatch bijvoorbeeld.

Maar je hebt ook lijsten die je kunt invullen om prestaties te meten. Denk bijvoorbeeld aan je wedstrijdprotocol. Dit is niets anders dan een lijst met cijfers en opmerkingen die je inzicht geeft in hoe je gereden hebt. Wanneer je deze uitslagen met elkaar vergelijkt, dan kun je kijken waar je extra aandacht aan zal moeten besteden.

Ook vragenlijsten zijn meetinstrumenten. Er zijn korte vragenlijsten, die bestaan uit een aantal vragen over bijvoorbeeld klachten in je rug, maar ook hele lange vragenlijsten. Bij bijvoorbeeld een psycholoog krijg je soms wel 10 pagina’s die je moet invullen.

Wanneer je een afspraak maakt bij welke zorgprofessional dan ook in ons netwerk zal er gebruik gemaakt worden van metingen. Bij een fysio- of oefentherapeut kan dit een vragenlijst zijn over specifieke klachten, maar bij een ruitervitaal coach bijvoorbeeld kan er gemeten worden snel je bent met je reactievermogen.

Moet al dat meten nou echt?

Nog voordat je de deur uit bent bij de dierenarts krijg je al een mail binnen. “Kunt u ons een beoordeling geven over hoe u de behandeling van uw paard vond?”. Mensen worden soms een beetje ‘meetmoe’ van dit soort praktijken. Ondanks dat meetinstrumenten heel zinvol kunnen zijn, kan het soms ook onzin zijn. Het is vooral van belang om te weten waarom je iets meet en of je hetgeen meet wat je echt wilt weten.

Meetinstrumenten in de fysio- en oefentherapie

Ons vak wordt steeds meer onderbouwd door wetenschappelijke benadering en dat heeft goede kanten. Door de juiste meetinstrumenten in te zetten kunnen we ons als fysiotherapeuten sterker neerzetten. Meetinstrumenten in de zorg worden veel onderzocht. Hierdoor kunnen we steeds beter verklaren waarom onze behandelingen zorgen voor resultaat. 

Een daling op een VAS-score van drie punten is significant en geeft blijk van een geslaagde behandeling. Een toename in het aantal meters op de 6 Minuten Wandeltest geeft patiënten een goed beeld van verbetering in het functioneren. Aan het eind van een behandelepisode, misschien ook tussendoor, geeft de patiënt ons nog een cijfer en zo wordt inzichtelijk gemaakt hoe goed wij behandelen. 

Meetinstrumenten in de ruiterfitness

Er zijn (helaas) nog geen ‘standaard’ testen gericht op de paardensport die inzicht geven in rijprestaties. De laatste paar jaar wordt hier wel veel onderzoek naar gedaan, onder andere door ons als zorgnetwerk. Zo kun je onderzoeken lezen over de Franklin Methode, over rugklachten of over overbelastingsklachten. Deze onderzoeken zijn gedaan in opdracht van ons als stichting. Voordat we echt meetinstrumenten kunnen adviseren gericht op de paardensport moet er meer onderzoek gedaan worden.

Desondanks kunnen ruitervitaal coaches meetinstrumenten inzetten om je inzicht te geven in je kracht, je balans en je uithoudingsvermogen. Alleen is het nog niet mogelijk om de resultaten van de meetinstrumenten die ze gebruiken direct te linken aan de paardensport.

Waarom doen we onderzoek?

Onderzoek helpt ons om de wereld beter te begrijpen. Als stichting hebben wij als doel om de kennis van de paardensporter te verbeteren. Het doen en begeleiden van onderzoek helpt ons om meer inzicht te krijgen in wat paardrijden fysiek en mentaal van jou als ruiter vraagt. Maar het helpt ook met het verbeteren van inzichten op het gebied van wat de beste training is, om meer te leren over welke blessures voorkomen én om paardenwelzijn te verbeteren.

Onderzoek doen over meetinstrumenten in de paardensport

In de paardensport valt nog enorm veel te onderzoeken. We helpen hier als stichting graag bij. In de afgelopen jaren hebben we al diverse studenten mogen begeleiden met hun afstudeeronderzoeken en bij praktijk gericht onderzoek. Ben je op zoek naar een onderwerp of heb je zelf al een richting binnen de paardensport waar je onderzoek naar zou willen doen? We helpen je graag! Je mag altijd contact opnemen met beheer@znvr.nl voor de mogelijkheden.

Meetinstrument VAS
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.