Positieve gezondheid

Positieve gezondheid is een (nieuwe) manier om naar gezondheid te kijken. Deze manier van kijken naar gezondheid is gebaseerd op veerkracht die zich niet richt op ziekte en wat er niet kan, maar juist op wat wél kan.

Mensen zijn meer dan alleen een patiënt

In de zorg wordt vooral gekeken naar wat niet goed functioneert, waar klachten zijn. Een voorbeeld: “Vrouw van 35 jaar met rugklachten, hoge spierspanning en beperking in de bewegelijkheid van de linkerschouder waardoor sport (paardrijden) beperkt wordt.” Een prima omschrijving, maar dit zegt natuurlijk niets over wie deze mevrouw is. Mensen zijn meer dan alleen hun aandoening, ziekte of blessure.

Positieve gezondheid is een visie op gezondheid

Het model van positieve gezondheid ziet eruit als een soort spinnenweb met meerdere dimensies. Er zijn vragenlijsten waarmee je kunt kijken hoe je scoort op elke dimensies, waardoor je een beeld krijgt van jouw staat van positieve gezondheid op het moment van het invullen van de vragen. Maar positieve gezondheid is ook meer dan dat. Positieve gezondheid is niet een definitie, maar een methode om mensen inzicht te geven in hun eigen welbevinden.

Positieve gezondheid spinnenweb
Voorbeeld van een ingevuld spinnenweb dat past bij de methode van Positieve Gezondheid

Wat is positieve gezondheid?

De definitie van gezondheid volgens de wereld gezondheidsorganisatie is: “een toestand van volledig fysiek, geestelijk en maatschappelijk welzijn, en niet slechts de afwezigheid van ziekte of gebrek“. Deze definitie komt uit 1948. De laatste jaren is hier veel commentaar op geweest. Want wanneer ben je in een staat van fysiek, geestelijk en maatschappelijk welzijn? En wisselt dat niet per moment? Als je volledig volgens deze definitie redeneert ben je al ‘ongezond’ als je je teen hebt gestoten.

Dat mocht wel wat genuanceerder dachten diverse onderzoekers. In de laatste jaren is er veel onderzoek verricht naar welke zaken invloed hebben op gezondheid. Hieruit is het model van positieve gezondheid ontwikkeld. Positieve gezondheid is een nieuwe manier om naar gezondheid te kijken. Met name de onderzoeker Machteld Huber (een Nederlandse!) heeft hier veel aandacht aan besteed.

Missie van het ZorgNetwerk Voor Ruiters

De missie van het ZorgNetwerk Voor Ruiters is als volgt: “Het verbeteren van de ruiter naast het paard, om zo een bijdrage te leveren aan paardenwelzijn. Hoe fitter de ruiter, hoe beter de ruiter kan samenwerken met het paard om samen zo optimaal mogelijk te bewegen.” Alle mensen die op de zorgzoeker staan houden zich bezig met het verbeteren van ruiters in de breedste zin van het woord. Niet alleen op fysiek vlak, maar ook op mentaal gebied. Hierbij vragen wij onze deelnemers om samen te werken met andere disciplines.

Visie van het ZorgNetwerk Voor Ruiters

Onze stichting heeft als doel om een herkenbare positie te krijgen binnen de ruitersport. Door middel van het delen van kennis, begeleiden van ruiters, netwerken en doen van onderzoek willen we de paardensport verbeteren. Het doel is om verder te kijken dan de eigen expertise, en juist te kijken naar welke overlap er is bij behandelen en begeleiden van ruiters tussen verschillende disciplines.

Positieve gezondheid in de paardensport

Positieve gezondheid is een methode waarin zes dimensies zijn uitgewerkt. Dit zijn ‘Lichaamsfuncties’, ‘Mentaal welbevinden’, ‘Zingeving’, ‘Kwaliteit van Leven’, ‘Meedoen’ en ‘Dagelijks functioneren’. Elk van deze dimensies kun je koppelen aan waar wij als stichting ons op richten. Wat jij als ruiter nodig hebt, is ontzettend persoonlijk. Zo kun je prima genieten van de paardensport als je je mentaal niet helemaal goed voelt. Sterker nog, doordat je bezig bent op stal werk je aan de dimensies ‘Zingeving’ en ‘Meedoen’, waardoor je ‘Lichaamsfuncties’ zoals conditie en fitheid toenemen.

Hoe vind ik een goede Ruiter(zorg-)professional?

Om deel te mogen nemen aan het netwerk van onze stichting moeten deelnemers zich kunnen vinden in onze missie en visie op zorg voor ruiters. Je kunt er dus vanuit gaan dat iedereen die bij ons aangesloten is en te vinden is op de zorgzoeker kennis van zorg voor ruiters heeft. Vragen of opmerkingen over onze stichting? Dan mag je altijd mailen naar beheer@znvr.nl

Positieve gezondheid spinnenweb
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in:

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Vraag een resetlink aan via beheer@znvr.nl.